2020. február 27., csütörtök

Jákafa........... /1mag/ NÖV.-409 - Jelenlegi ára: 899 Ft


"Artocarpus"
Jellemzők
A jákafa (angolosan dzsekkfruit, illetve dzsekkfrút, Artocarpus heterophyllus vagy A. heterophylla) az eperfafélék családjába tartozó kenyérfafajta, amely Dél- és Kelet-Ázsiában őshonos. Banglades nemzeti gyümölcse.
Nem keverendő össze a hasonló megjelenésű, de a mályvavirágúak rendjébe tartozó duriannal! A jákafára jellemző, hogy belül a közepén és a gyümölcsrózsák között nagyon ragacsos, tejfehér, rágógumiszerű anyag van. A gyümölcshús „ rózsákra” szedhető, és ezekben a citromsárga rózsákban van a mag. Ez a legnagyobb, fán termő gyümölcs a Földön. Tömege elérheti a 36 kg-ot, hossza a 90 cm-t, átmérője az 50 cm-t.
Íze édes, a banán-őszibarack-mangó keverékéhez saját aromaanyag is társul.
Panda Post in Nyeled vagy mered?, Tags: gyümölcs, jackfruit, jákafa
Ez egy nagyon furcsa külsejű gyümölcs, első ránézésre kicsit sem hívogató, vagy étvágygerjesztő. Maga az egész gyümölcs legalább akkora mint a fejem, és rücskös, zöld héja van. Elsőre azt gondoltuk hogy ez a durian, amit már régóta ki szeretnénk próbálni. Tévedtünk. Még jó hogy kapni pucolt formában is, mert ha nem ízlik, legalább nem az óriás gyümölcsöt hagyjuk kárba veszni.
Bangladesh nemzeti gyümölcse, és a legnagyobb fán termő gyümölcs a világon, 36kg is lehet egyetlen “ szem”. Rózsákra osztható, a rózsák között fehér ragacsos anyag van, ez nem ehető. A rózsák igen, de a belsejükben mag van, ami szintén nem ehető, tehát még egy nem túl gazdaságos gyümölcs. Ellenben nagyon finom! Szerkezetileg kicsit a gránátalmára hasonlít. A neten azt írják hogy a barack, mangó, és banán ízére egyaránt emlékeztet. Nekem ebből csak a banán íze hiányzott, szerintem inkább eper a harmadik íz, de nyilván ahány ember, annyi féle elképzelés. Az illata egyértelműen ananász, a húsa kicsit száraz, nem olyan lédús mint a legtöbb gyümölcs. Gyakorlatilag alig van benne valamennyi folyadék, de ez sem zavaró, legfeljebb szokatlan. Egyszóval találtunk egy finom gyümölcsöt, csak az a gond vele hogy nem túl olcsó (egyelőre), és nem gondolom hogy könnyű megpucolni.
1 ADAG 1 MAGOT TARTALMAZ
  
 
Kérem kattintson a felhasználónevem mellett i+ gombra, vagy az alábbi linkre:
Bemutatkozás, szállítási feltételek:
A rendeléssel egyidejűleg kijelenti, hogy az ott leírtakat elolvasta és elfogadja!  
 
 
 
 


Jelenlegi ára: 899 Ft
Az aukció vége: 2020-03-18 20:32 .

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése